Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület

Get Adobe Flash player

2014.12.04.

Borbála-nap alkalmából Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár meghívására a Parlamentbe látogatott Egyesületünk, velünk együtt a vasasi Szent Borbála Egyesület, valamint a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület.

Az államtitkár a Szent Koronánál fogadott minket, itt főhajtássat fejeztük ki tiszteletünket nemzeti ereklyéink előtt.

Ezt követően Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a Parlament Delegációs termébe invitálta csoportunkat, majd bensőséges hangulatú ünnepség keretében emlékeztünk meg a Bányásznapról. Az ünnepség a Tisztelet a bányász szaknak kezdetű dallal indult. Ezt követően az országgyűlési alelnök igen sok szakmai vonatkozást tartalmazó beszédben méltatta a bányászat jelentőségét a magyar történelem egyes szakaszaiban. A Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület alelnöke beszédében megköszönte a meghívást és a vendéglátást, majd az Egyesület elnöke ajándékot adott át vendéglátónknak. A vasasi Szent Borbála Egyesület – tiszteletbeli bányásszá fogadásának jelképéül - méretre szabott bányász díszegyenruhát adományozott Dr. Hoppál Péternek. Az ünnepség a Bányász himnusz hangjaival ért véget.

Az államtitkár az ünnepség után hosszú séta keretében végigkísért minket a Parlamentben, bemutatott több nevezetességet, többek között az Alsóházi társalgóban található bányász szobrot, végül az Üléstermet.