Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület

Get Adobe Flash player

2016.04.28

A munkabalesetek áldozatainak nemzetközi emléknapján tartotta 15. megemlékezését a Vasasi Szent Borbála Egyesület, melyen az 1986-os vasasi fejtésomlás 11 lengyel és magyar áldozatára emlékeztünk. A megemlékezés helyszíne hagyományosan a vasasi kultúrház és annak udvara volt, az elmúlt évben felavatott Lélekmadár Bányászhimnusz emlékmű és a kicsinyített aknatorony mellett.

A megemlékezésen több országos érdekvédelmi szervezet (BDSz, MSzOSz) mellett a Magyar Kormány két államtitkárral képviseltette magát, a Lengyel Kormányt pedig Andrzej Kalinowski konzul képviselte.

Egyesületünk részéről Tarr Sándor és Mihalecz József volt jelen a megemlékezésen, így valamikori mecseki szénbányászkén tudtuk képviseltetni magunkat. Ezért nem csupán protokolláris, hanem kollegiális, baráti üdvözlésekben is volt részünk.

A vasasi testvérszervezet részéről Ruzsicsics elnök úr érezhetően megkülönböztetett jó érzéssel üdvözölt bennünket és adott hangot örömének idei jelenlétünk miatt is. Az ünnepséget követő szerény vendéglátásról személyes tapasztalásom alapján el kell mondanom, hogy rendkívül finom bort kínáltak fel, de mindkettőnk sajnálatos vezető állása miatt csak a tesztelésig juthattam.

(Mihalecz József beszámolója alapján)